dankjewel of sorry zeggen

11 januari | Nationale dankjewel-dag

11-januari | Nationale dankjewel-dag!

Wij Nederlanders hebben de neiging om ons makkelijk te excuseren en te verontschuldigen. Als iets niet helemaal loopt zoals gepland is, gebruiken wij sorry en maken excuses. In veel van deze momenten komt de ‘sorry’ niet over op de ontvanger als een positieve verklaring. De ontvanger zal al snel de verontschuldiging generaliseren naar de identiteit van de zender; ‘hij komt zeker altijd te laat’ of ‘zij loopt zeker altijd de kantjes er vanaf.’ Sorry wekt weerstand op, dankjewel creëert begrip. Stop met sorry en verontschuldigingen! Wanneer jij zou bedanken in plaats van dat jij zou excuseren is het vaak voor de ander makkelijker om daar iets ‘vanzelf sprekends’ van te vinden. 

”Sorry wekt weerstand op, dankjewel creëert begrip”

Wat ik niet wil impliceren is dat je sorry helemaal niet meer kan gebruiken. Wanneer jij in de winkelstraat loopt en jij tegen iemand aanbotst omdat jij je omdraait en niet zag dat er iemand achter jou stond, dan mag je nog steeds verontschuldigen. Op dat moment een bedankje geven zal een rare blik opleveren. Dit voorval hierboven is niet gepland, je kan er niks aan doen in deze gevallen mag jij nog steeds ‘sorry’ zeggen. Heb je iets afgesproken met iemand en je wijkt daar een klein beetje vanaf. Dan is het goed om de ander een bedankje te geven.

Lees de volgende voorbeelden en merk op wat er bij jou voor gedachte en gevoel opkomt bij het lezen van de verschillende zinnen.

  • Sorry dat ik te laat ben –> Bedankt voor je geduld / dat je op mij hebt gewacht.
  • Sorry dat ik niet op je verjaardag kan komen –> Thanks voor de uitnodiging, leuk dat wij nu nog een keer je verjaardag kunnen vieren op een ander tijdstip.
  • Sorry, ik ben lekker aan het zeuren –> Bedankt voor je luisterend oor.

Dankjewel zeggen kan ongemakkelijk aanvoelen. Sorry gebruiken weer keer op keer, voor zowel kleine excuses als voor grote excuses. Het woord sorry is hierdoor bijna betekenisloos woord geworden in de maatschappij. Wanneer wij dankjewel zeggen beïnvloed dat de stemming van dat moment. Deze stemming creëert begrip en zal niet zo snel negatief opgevat worden. Zo kan je wel inbeelden dat het vervolgens minder weerstand op levert in de communicatie die je samen verder gaat hebben. 

”Zeg je wel is Dankjewel tegen jezelf?”

Daarnaast als we iemand bedanken, komt het hormoon oxytocine vrij in ons lichaam. Dat geeft je een gelukkig gevoel en zorgt voor verbinding. Hierdoor kom je warmer en vriendelijker over op andere. Dit heeft weer een positieve invloed op onze stemming, wat wellicht ook weer een positieve invloed heeft over de productiviteit.

De taal die wij gebruiken om met andere te communiceren kunnen wij natuurlijk ook gebruiken als wij met onszelf communiceren? Zeg je wel is dankjewel tegen jezelf? Door meer dankjewel te zeggen, zal jij zelf ook in een positievere stemming terecht komen. Vanuit deze positieve stemming kan jij jouw vervolg stap ook weer net wat makkelijker zetten! 

Bedankt voor je tijd, Bedankt voor het lezen. 

Wil jij nog meer informatie over nog makkelijker communiceren. Het heft in handen nemen van jouw ‘eigen’ keuzes. In beweging komen om op je eigen pad te gaan lopen. Verbind met mijn nieuwsbrief en stay up to date: Klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *